Muškařův vyvláčený okoun 38 z Lipna

Přečetl jsem si diskuzi a musím k tomu taky něco napsat. Nevím, proč pořád řešíme, kdo je muškař, nebo vláčkař. Jsme snad všichni rybáři, ne? Každá metoda má svoje, a pokud se někdo omezí jen na jednu techniku lovu, připravuje se o nové zkušenosti a zážitky. Já, pár let téměř výhradní muškař (občas kaprař-amatér a plavačkář-ještě větší amatér), jsem byl teď na podzim párkrát vláčet z lodě na Lipně. A má to svoje kouzlo, bavilo mě to, chytal jsem krásný okouny, i candát přišel. Dokonce i na Štilci, kde většinou vysedávají kapraři, jsem si na gumy pěkně zachytal a vytáhl několik candátů, štičku a toho hovadskýho tolstolobika. A to bych s muškou určitě nedokázal. Takže osobně kašlu na nějaké kastování, já chci prostě chytat ryby a bavit se u toho. A je mi jedno jak, rád vyzkouším cokoliv.

Vláčkaři pláčou nad MP režimem
Scanixovo komentáře jsou vždycky takové, Petra znám a už skoro vím, co napíše:-) Chtěl by chytat co největší duháky, menší ryby ho nezajímají, vadí mu omezení lovu na gumy, třpytky a woblery ve dvou jarních měsících, na V24 údajně ubylo bílých ryb atd… Píše to možná někdy až zbytečně ostře, trochu sobecky a snaží se ohnout realitu svým nahlas vykřičeným názorem. Že si povolenku na V24 nekoupí, vyhrožoval už loni, a letos jsme se na Boršově mnohokrát potkali. Takže můj tip je, že příští rok se potkáme zas, protože ho asi baví tahat ty vysazený velký granuláče. Jako nás, co jsme si povolenku taky koupili. Ale nic proti tobě, Petře, jen piš dál.

Petr, Childeater a možná i další, kteří chodí jen vláčet, jsou rozhořčeni tím, že nebudou smět vláčet od 16. dubna do 16. června. Tak si to tady sečteme:
Na P revírech se smí vláčet od 16.4. do 31. 8., tj. 4,5 měsíce,
na MP revírech se smí vláčet od 16.6. do 31.12., tj. 6,5 měsíce,
nehledě na to, že chlapci můžou „lovit na umělou mušku“ celý rok, což ve slovníku vláčkařů znamená vláčet celý rok, jen místo gum, třpytek a woblerů musí nasadit strýmra na jigové hlavě,
a nehledě na to, že na MP revíru jsou delší denní doby lovu (ale to se bude líbit hlavně muškařům při letním večerním sběru).

Tak kolegové vláčkaři promiňte, ale já fakt nechápu, na co si vlastně stěžujete.

P, aby měly ryby v zimě klid
Boršov jsme obětovali naší zábavě a nedělejme z něj líheň přírodních ryb. V sezóně to tam prošlape deset a možná víc lidí denně, těch pár nadšenců v zimě to už o moc nezhorší. Možná vyplaší pár kormoránů a pytláků, který podle mě v zimě nikdo nehoní. Do jara v Boršově stejně moc duháků nevydrží. Zhruba 50% je zapsaných v povolenkách, kolik jich zmizí jinak je otázka, ale myslím, že vydry, kormoráni, pytláci a velká jarní voda si s většinou poradí.

Nebaví mě vláčet na klasický pstruhovce a chytat ryby 20 cm
To je taky pro Petra. Je vidět, že tam letos nebyl, protože Vltava od Vyšáku až k Hašlovicím byla osazena stejnými duháky, který chytáme v Boršově. Jenže na V27 a V28 je limit 50 ryb ročně a povolenka levná, takže rychle mizí… Zajeď si do Rakouska na jezera na super vláčku, krásný pstruzi, štiky, příroda, paráda. Za víkend dáš s ubytováním a papáním klidně 10 000 Kč a nesmíš zabít rybu. Budu se opakovat, ale mě strašně štve, že Svaz největším vydrám prodává 50 pstruhů za 1500 Kč, nebo 50 kaprů za 1400 Kč. Vyznavači chyť a pusť to nezachrání, ale budiž pochváleni. Na Svazu je to samej inženýr, to si to neumí spočítat a nějak to řešit? A neviním z toho ty rybáře, ti jen dodržují řád. A většina by ho dodržovala, i kdyby byl limit 10 ryb.

Zákon
Už jsme to tu probírali loni a je to celkem jednoduché. Co zákon povoluje, lze omezit, co zákon zakazuje, lze povolit jen na výjimku. Takže je asi snažší udělat MP režim a upravit pravidla podobně, jako byla letos, než žádat o celoroční rybolov u P revíru. Proto MP režim.

Milan Hladík
Vltavu 24 jako trofejní revír prosadil a udělal pro něj hodně, nebýt jeho, budeme si tady psát, kolik kdo chytil v Boršově tloušťů (tím nechci tlouště nějak podceňovat, chytám je rád).

Můj názor je, a to už jsem někdy napsal, že za ty peníze si na Vltavě 24 chytáme královsky. Vadí mi velký rybářský tlak, vadí mi 20 odnesených ryb ročně (stačilo by 5), vadí mi cena denní povolenky (pokud někdo zabije 2 kg rybu, Svaz prodělává). Ale přechod na MP režim vítám a těším se na zimní lovy na sněhu a na každou, i malou rybku, kterou dokážu v zimě přemluvit k záběru. A taky se těším na to, že i přes tyhle žabomyší komentářové války se sejdeme u vody, pozdravíme se a pěkně si zachytáme. Všichni.

Váš admin
Franta Tobiáš

P.S. dostal jsem od Milana Hladíka oficiální informace, tak je uveřejňuji:

Ohledně cen povolenek na Vltavě 24, na rok 2015 jsme ponechali ceny stejné, zatím diskutujeme návrh, aby od roku 2016 byla cena roční povolenky 5000 Kč a cena povolenky s platností od 1.5. 4000 Kč, cenu denní povolenky jsme zatím neřešili.

Květoňov – rok 2015 považujeme za zkušební a čekáme, jak se bližší podmínky usadí. Na revíru platí celosvazové MP povolenky, i na ně platí omezení 50 ks za rok.

Bližší podmínky lovu ryb na udici na rybářském revíru 421 069 Vltava 24 v roce 2015, úsek od jezu v Českých Budějovicích-Rožnově až k jezu ve Březí

Vycházejí z ustanovení Zákona č. 99/2004 Sb. o rybářství a vyhlášky č. 197/2004 Sb. Loví se podle Rybářského řádu a bližších podmínek JčÚS ČRS pro běžný rok s následujícími úpravami:

1) v úseku vyznačeném tabulemi (cca 200 m) pod jezem v Březí je zákaz rybolovu v období od 1.3. do 15. 6. (včetně) – CHRO,
2) míra pstruha obecného zvýšena na 30 cm,
3) povolenými způsoby lovu jsou pouze lov přívlačí od 16. 6. a lov na umělou mušku, při lovu smí být použity pouze umělé nástrahy vybavené jedním jednoháčkem bez protihrotu,
4) při lovu přívlačí a při lovu na umělou mušku, kdy je muškařská šňůra nahrazena vlascem, je možno použít pouze jednu umělou nástrahu,
5) při lovu na umělou mušku je zakázáno používat zátěž nebo nadnášecí prvky umístěné mimo tělíčko mušky,
6) denní limit ponechaných ryb:
– pouze 1 lososovitá ryba, ponecháním lososovité ryby končí lov v daný den,
7) roční limit ponechaných ryb na jednu roční povolenku:
– 20 ks lososovitých ryb, v tomto množství může být pouze 10 ks ryb větších než 45 cm,
– ponecháním 20. ryby končí platnost povolenky,
8. evidence a počet docházek:
– držitel roční povolenky je povinen před započetím lovu zapsat datum do oddílu 2. povolenky k lovu,
– držitel roční povolenky smí na revíru lovit pouze 3 dny v kalendářním týdnu,
– v případě ponechání ryby je nutné do oddílu 2. povolenky k lovu zapsat druh a délku ryby.

Povolenky k lovu
– lovící musí mít platný státní rybářský lístek,
– je možno lovit pouze na zvláštní jednodenní nebo roční povolenky.

Výdej povolenek:
– MO ČRS České Budějovice 1, Trocnovská 490, 370 21 České Budějovice, tel.: 387 425 967; jednodenní povolenky i na tel.: 725 136 592,
– MO ČRS České Budějovice 2, Lidická 1941, 370 07 České Budějovice, tel.: 723 468 808, 386 466 330; jednodenní povolenky i na tel.: 725 136 594,
– Sekretariát JčÚS ČRS, Rybářská 237, 373 82 Boršov nad Vltavou, tel.: 387 250 454; e-mail: jcuv@crscb.cz.387 250 454; e-mail: jcuv@crscb.cz.
– SPINFLY, rybářské potřeby, Legerova 58, 120 00 Praha 2, e-mail: spinfly@spinfly.cz, www.spinfly.cz
– MO ČRS České Budějovice 3, Dobrovodská 14a, 370 06 České Budějovice, J. Luxa, tel.: 777 609 477

Ceník povolenek:
– denní povolenka 350 Kč,
– roční povolenka 4 000 Kč,
– poplatek za vydání povolenky u revíru 100 Kč.

Denní povolenky se vydávají od 1. 5. do 30. 11. v maximálním počtu 20 na 1 den.

Žádáme rybáře, aby po skončení lovu odevzdali povolenky na jedno z výdejních míst nebo do schránky na recepci kempu v Boršově nad Vltavou; údaje o úlovcích jsou použity k evidenci hospodaření a zlepšení péče o revír.

Revír 421098 Malše 6 v roce 2015

Rybářský revír je tvořen nádrží Květoňov v k. ú. Mostky. Zákaz lovu ryb v oblasti přítoku – vyznačeno tabulemi, a z hráze, kde je lov povolen pouze během závodů.
Na revíru je povolen pouze lov na umělou mušku (celoročně) a dále lov přívlačí s nástrahou o minimální délce 14 cm (od 16.6.). Při lovu na umělou mušku je povoleno lovit pouze s klasickou muškařskou výbavou skládající se z muškařského prutu, muškařského navijáku, muškařské šňůry a návazce libovolné délky, je zakázáno lovit na jakékoliv gumové nástrahy typu twister, riper, banjo apod. Lov na tyto nástrahy je považován za přívlač při použití jakékoliv výbavy. Zákaz vnadění.

Lov ryb z plavidel je povolen. Kapr obecný má stanovenou minimální lovnou míru 35 cm, candát obecný 60 cm.

Osoba provádějící lov si smí v jednom kalendářním dni ponechat maximálně 3 ks lososovitých ryb, z nichž pouze jednu, jejíž celková délka přesáhla 45 cm. Přivlastňovat si ryby lososovité je možno pouze tři dny v kalendářním týdnu.

Maximální počet ponechaných lososovitých ryb na jednu roční povolenku je na revíru stanoven na 50 ks. V případě, že držitel povolenky vyčerpá tento limit, je oprávněn si zakoupit další povolenku.

V případě, že bude na nádrži na základě výjimky vydané Krajským úřadem Jč Kraje povolen lov na dírkách, pravidla budou upřesněna na internetových stránkách JčÚS ČRS a na informační tabuli na hrázi nádrže.

(19)(4)