Bohužel ještě nenastaly dlouhé zimní večery, kdy nemám co dělat a mohl bych číst ty dlouhé komentáře, které ale částečně vyplývají z nedostatku informací, což je i má vina. Chtěl bych to trochu napravit.

Podobný revír je pokusem v rámci ČR, chtěli jsme takový revír pro sebe, tak jsme ho zkusili zorganizovat, kdyby nebylo pár nadšenců včetně mne, tak by nebyl, není s ním spojený žádný zisk, jen nějaké starosti a možnost si pěkně zachytat nebo i vyhořet. Ze začátku to bylo snazší díky počátečnímu nadšení a tím i prodeji povolenek a také dostatku vhodných a relativně levných ryb. A neslo to řadu kompromisů, takže to samozřejmě nemůže být ideální.

Je čím dál víc těžší fungování revíru zajistit, v našem případě ze dvou důvodů, a to je vůbec možnost sehnat ryby v odpovídající velikosti, čase a ceně a dále stavební činnost, která se zde děje a možná i bude ještě dít. Občas nám ryby vypláchne velká voda, nebo kvůli kalné vodě nemůžeme měsíc chytat, když se něco hrabe v řece výše proti proudu nebo po deštích.

Revír nemá jen samé příznivce i mezi funkcionáři výboru.

V bodech více:

– Ryby se vysazovaly letos více do města, protože od E55 dolů probíhá budování jezu a MVE a pod ní byl 1 km řeky ilegálně vybagrován, příští rok už by to mělo být hotové, takže vysadíme i dolů, ještě by to chtělo nějakou menší povodeň, aby srovnala spodek revíru, to zmenšování prostoru je asi hlavní problém.

– Ohledně hospodaření, je plánované na nulu, a zatím to vycházelo dobře, loni jsme sice opticky trochu prodělali, ale to bylo vysazením ryb nad plán těsně před zimou.

Takže za to, co vybereme, vysadíme, a není to stejné, jako že zhoršujeme služby, tak zdražujeme. Je to jednoduchá logika, máme plán nasazení, ten chceme dodržet (to je to, co jsme slíbili a za co jste si koupili povolenku), prodali jsme méně povolenek, tak musíme zdražit, abychom udrželi plán zarybnění, druhá možnost je držet ceny, a snížit zarybnění, podle mne je lepší držet zarybnění. Ryby jsou čím dál dražší, když chceme šedesátky, které neumíme vyrobit, ani více méně nejdou sehnat v Čechách, stojí s dopravou i 170 kč za kilo. Když to chceme zlevnit, musíme vzít kamion, abychom ušetřili na dopravě, ale co s nimi, takže zase to můžeme udělat dvakrát-třikrát do roka s tím, že je vysadíme i na další revíry třeba na zahájení či něco přeprodáváme jiným ÚS. Problém je často ale je sehnat, když je chceme, tak nejsou k mání a nebo jsou daleko a drahé. Teď se nám daří odchovat ty čtyřicítky, což je ideální poměr cena výkon. Tím nemyslím, že nebudeme vysazovat větší ryby.

– Poslední zarybnění opravdu proběhlo v září, což je jistě chyba a je nutné to příště lépe rozplánovat, ale je to obecně dáno tím, že pěkné ryby byly k mání v první polovině roku, tak jsme to riskli a nenechali si finanční rezervu, ale nevyšel prodej hlavně denních povolenek podle očekávání, tak jsme museli vysazování omezit a také jsme vysadili více menších ryb naší produkce, které jsou podle mne slušné, netrpí stresem z převozu a ty ryby 35 – 42 cm jsou ideální vzhledem k poměru cena – výkon. Taky více sbírají, což je zábavné. A také není ekonomické vzhledem k dopravě a dalším nákladům vysazovat ryby po 100 kg.

– S činností RS letos nejsme úplně spokojeni a budeme to řešit.

– Pstruhařství Kaplice je společnost 100% vlastněná JčÚS a má za úkol vyrábět a vozit pro územní svaz co nejlevněji ryby a ne zisk, takže je to nejlevnější možnost. Ryby přímo do revíru většinou vozí MO ČB 1 za slušné ceny, nikdo na tom nechce vydělávat, jen hradíme náklady s tím spojené včetně práce při vysazování.

– Celkově je nutné se více věnovat sdílení informací, což bych chtěl napravit, myslím, že i Pavel Moravec z MOČB 1 na tom dělá, info ze zarybnění probíhají.

– Myslím, že je problém i to, že lidi zkrátka čím dál víc ty velké ryby odnášejí, že více méně neudělají docházku, aniž by jí skončili zabitou rybou, a řada lidí hlavně držitelů ročních povolenek přijde k vodě a když prvním hodem chytí padesátku, tak ji klepnou a přijdou zítra. V prvních létech se ryby odnášely méně a taky jich více zůstalo. Je třeba spočítat za poslední roky, jak to vypadalo, a zamyslet se nad omezením ponechaných ryb. To ale když tak změníme od roku 2017.

– Je možné, že část ryb letos v létě uhynula, teplota vody byla párkrát 27°C

– Prodej povolenek možná klesá také tím, že se dobře staráme o celou Vltavu a třeba Květoňov, loni po MS byly revíry plné velkých ryb, ještě letos jsme navýšili zarybnění z loňského zisku z MS, ale přece nebudeme šidit ostatní revíry aby V24 vynikla.

– Další problém je, že ty ochytané ryby není jednoduché přelstít a řada lidí není ochotná se učit a měnit taktiku.

Tak snad jsem odpověděl na ty nejčastější dotazy

Milan Hladík

 

 

(14)(15)