Velmi pěkný rybník Štilec se nachází 10 minut autem od Českých Budějovic za křižovatkou hlavních tahů na Český Krumlov a Kaplici. Jedná se o revír ČRS MO 2 České Budějovice se zvláštním režimem, primárně určený pro kapraře. Povolenky jsou zvlášť placené. Na stránkách organizace (jak to již bývá) se toho moc nedozvíte. Cena denní povolenky je 250 Kč a roční (to musím upřesnit) je asi 3100 Kč. Rybník je dobře dostupný a na téměř polovině obvodu se dá dobře nahazovat s muškařským prutem. Lov z plavidel není povolen. Rybář si může denně odnést 1 ušlechtilou rybu a jednoho pstruha, přičemž pro muškaře je zajímavé to, že pokud si ponechá pstruha, může pokračovat v rybolovu a ponechat si ještě kapra, amura nebo štiku či candáta (ne naopak, ponecháním ušlechtilé ryby, což zde pstruh není, lov končí). Detailní pravidla jsou uvedena v povolence. Pro muškaře zde nejsou žádná zvláštní omezení – můžete lovit na tři mušky, můžete si klidně zabrodit do půlky rybníka, pokud se vám bude chtít.

Na Štilec můžete bez obav vzít i rodinu. Je zde vcelku slušná restaurace (ale na jídlo si chvíli počkáte), dětské hřiště, chatkový i stanový kemp a hřiště na minigolf s bufetem. Kolem poloviny rybníka je asfaltová cesta téměř bez aut, kde mohou vaše ratolesti jezdit na kole či na bruslích. Parkování je bez problémů. Možnost ubytování v chatkách kempu či ve stanech. V raném létě může Štilec posloužit jako levná alternativa dovolené u moře.

Shrnu-li mé rybářské zkušenosti ze Štilce za posledních pár let, musím napsat, že jsem si zde na jaře na mušku několikrát pěkně zachytal. Zdeněk Babka, hospodář MO ČRS č.2 v ČB, se o revír stará velmi dobře a kromě kaprů, štik, candátů a dalších druhů ryb vysazuje i pro nás muškaře zajímavé duháky. V roce 2010 před zámrzem dal do Štilce 200 ks fešáků kolem 50 cm a ti přežili, domestikovali se a stali se atraktivní kořistí pro všechny, kteří zde chytají. Od té doby občas obohatí obsádku Štilce o duháky. Letos při lednovém chvilkovém rozmrznutí vypustil do rybníka 250 kg menších pstruhů o celkovém počtu téměř 1000 ks. A je to znát. Přestože Štilec znovu zamrzl a ledy začaly povolovat až začátkem března, ryby bez problémů přežily a již. 9. března jsme si tu perfektně zachytali. Mě se podařilo vytáhnout 22 pstruhů a jednoho sivena za 3,5 hodiny lovu. Kolegové Milan a Pusťa přijeli později, přesto každý chytil kolem 10 ryb (Milan ještě 3 štiky). Takový úspěch jsem na pstruhové nádrži Květoňov, vyhlášeném muškařském stojáku, nezažil několik let.

Jakmile voda rozmrzne, začnou se duháci ohlížet po potravě – v prvních dnech po jakékoliv. Postupně ale moudří a nechtějí ani zdaleka vše, co jim místní sedící borci nabízí. Ze začátku prý funguje rohlík, později žížala a pak nic – a právě v té chvíli nastává nejlepší doba pro nás, muškaře. Duháci začnou lovit rybičky pod hladinou, jejich aktivita je vidět  a vy nemusíte být inženýři, aby vás napadlo jim nabídnout bílé lury nebo drobné strýmry tažené v horní vrstvě vody. Konec března a začátek dubna, pro muškaře obvykle  hluché měsíce, se za 250 Kč denně mohou změnit na velmi zajímavé muškařské období. Se zvyšující se teplotou vody začínají být aktivní i další ryby v rybníce – štiky (loni se mi povedla krásná 90 cm 6,2 kg štika na malou bílou luru na 0,18 návazci, bez lanka) a také kapři, okouni, candáti a bílé ryby.

Výhodou revíru Litvínovický potok – Štilec je, že tu zatím muškaří velmi málo nadšenců a tento způsob lovu tu stále zavání jakousi exotikou, většinou vstřícně přijímanou místními vyznavači klasických způsobů rybaření.

Tento článek možná vypadá jak reklama na rybník Štilec, ale není tomu tak. Nemám žádný profit z toho, že jsem ho napsal. Chci jen nabídnout alternativu všem muškařům, kteří by rádi chytali i mimo svazem vyhlášenou muškařskou sezónu. Protože ta trvá podle mého názoru celý rok. A možná také pomoci p. Babkovi, který mi sdělil, že by rád na Štilci viděl více muškařů a za peníze, které od nich vybere na povolenkách, přisazoval větší množství pstruhů. To je dobrá myšlenka a já ji podporuji.

(6)(2)