Velikonoční přání 2015 od Karla Křivance

Něco málo k diskutované žížale. Tato „žížala“ rozdělila muškařskou obec na dva nesmiřitelné tábory. Jedni tvrdí, že je to guma, vláčecí nástraha, nebo hnus, a že jejím používáním se porušují bližší podmínky RŘ (např. Václav Č.). A druzí tvrdí, že je to jen nová, účinná „muška“. Já mám jasno. Žížala bezesporu patří mezi běžnou potravu muškařových cílových ryb. Je tedy v pořádku ji imitovat, a děje se tak již několik desítek let. Muškařově nástraze se sice říká muška, ale toto zavádějící označení zahrnuje imitace nejen hmyzu (jepice, chrostíci, pakomáři, brouci atd.) ale i korýšů (blešivci, krevety, ráčci, krabi), ryb (streamery, poppery), dokonce i myší, žab a také mnoho dalších fantastických „mušek“ – např. bloby, bobiny, imitace chleba, imitace kukuřice a dalších „blbostí“.

Materiál Squirmy Wormy Legs používaný na diskutované žížaly není z gumy, a není to ani twister. Je to syntetický muškařský vázací materiál, obyčejná silikonová obarvená nudle se stejným průměrem po celé délce. Pohyb ve vodě vzniká působením proudu a víření vody (jako u strýmrů), nebo oživováním při vedení, stejně jako u mnoha druhů mušek. Vodí se jako nymfa, nebo jako mokrá muška.

Ohledně prvků zvyšujících dráždivost ryb si myslím, že je to v řádu napsaný blbě, protože na mušce je vlastně cílem použít prvek zvyšující dráždivost ryb, a není určeno, co to přesně je. Ocásek z oranžové či zelené nitě na nymfě či suché mušce? Silikonové oko na streameru? Nebo celý blob? Žížala neobsahuje zmiňovaný kovový plíšek ani vrtulku, takže je z toho asi venku.

Takže za mě, žížala s materiálu Squirmy Wormy, pokud nepřesahuje délku 5 cm, není současným řádem zakázána. Myslím si, že odnášení přílišného množství ryb od vody musí být omezeno počtem povolených odnesených ryb a důslednou kontrolou revírů. Ne zákazem jednoho druhu nástrahy v jednom stylu rybaření. To nepomůže.

(28)(4)