Byť jsem zarytý nepsavec, tak se trochu osměluji a troufnu si… něco napsat k tomuto tématu. Jsem moc rád, že V24 vznikla. Nechytám na ní, ale vím o ní a letos se na ni chystám. Muškařím 35 let a muškaření jsem věrný… To co prožívají muškaři na V 24 mám za sebou již cca 15 let, od chvíle, kdy jsem začal navštěvovat německé a rakouské soukromé vody. A každý rok se tam vracím. A nechávám tam ročně ca 20 – 30 000 Kč za povolenky… za chvíle oddechu, adrenalinových zážitků, za chvíle bojů s rybami, které odpovídají vynaloženým prostředkům za mé vybavení, které kdysi běžně bývaly na Ohři a Dyji, (kdy to vybavení zase mnohdy neodpovídalo zdaleka velikosti těch ryb).

Pamětníci si povzdechnou a ví o čem píši. V České republice si lze pronajmout či koupit pouze stojatou vodu. Toho někteří zarytí fandové využívají a je to v pořádku, zarybňují poctivě své komerční revíry, a nabízí je všem za svých podmínek. Ale pro mne, jenž vyrůstal u živé, tekoucí pstruhové řeky stoják bude vždy rybníkem – chci tím říct asi toto: pro mne je stoják něco jako pro chlapa sex s nafukovací pannou. Revíry chyť a pusť, kde se vysazují duháci a nechávají se vyrůst domácí ryby potočák a lipan (u kapitalistů jsou chráněni bez rozdílu všichni), jsou jedinou možnou cestou, jak ukojit srdce muškaře, který má vybavení ať za 100 000 Kč, nebo třeba jen za 20 000 Kč. Já a věřím, že i mnoho ostatních muškařů, chci bojovat s vládci hlubin o hmotnosti několika kg a ne několika dekagramů a rád si za to zaplatím (a ruku na srdce, není nás většina?). A rád všechny ryby pustím, přestože ryby rád jím.

V 24 má velmi rozumný režim a určitě ukazuje cestu dalším organizacím, možná i celému rybářskému svazu. V jádru se však musí změnit jeho členové, masaři, kteří vše přepočítávají na výtěžnost investovaných peněz do povolenky. A věřte mi, že pocit studu za to, že jsem ČECH na břehu Traunu, který je za den po několikáté kontrolován jen pro to, že s čechy mají velmi špatné zkušenosti s dodržováním stanov revíru a s omluvou Vám to dávají sežrat je velmi, velmi smutný. No nic, abych se vrátil k tématu – fandím V24 a přál bych si, aby svaz uzákonil pouze chytání chyť a pusť, (uvědomme si prosím, že 50 cm ryba roste třeba i 10 let!!!), aby v organizacích zůstali pouze SPORTOVNÍ rybáři.

A chci ještě na závěr říci, že chytání na takto zarybňovaných revírech, není chytáním na sádkách. Pokud se rybám podaří přežít pár týdnů, stávají se adekvátními soupeři našim nástrahám… i zkušenostem.

S pozdravem Ivan Kristen, muškař vlastenec.

(3)(0)