Vážení přátelé rybáři,
nedá mi po přečtení článku pana „XY- Scanix“ na nefunkčnost RS na revíru Vltava 24 resp. stížnostech na nečinnost RS na revírech ČRS- JčÚS ať již na P nebo MP obecně, než jako vedoucímu RS, která má na „ starosti“ mimo jiné i VIP Vltavu 24, než reagovat, když toho nejsou schopni funkcionáři JčÚS…

Především si musíte uvědomit pánové, že funkci RS vykonávají ve většině případů lidi, kteří jsou zaměstnáni někde jinde, než jako RS a pokud vím, tak JčÚS nemá žádného „profi- porybného“ a stejně tak je tomu i na Vltavě 24. Tedy vyčleněná RS pro revír Vltava 24 – jde o 3 členy mé RS, se především během pracovního dne věnuje nejdříve svému zaměstnání a až následně ve svém volnu činnosti kontrolní na revírech jako RS. Pane „XY- Scanix“ podivujete se nad tím, že jste byl dosud kontrolován pouze 1x od začátku P sezony, kdy Vám RS údajně zkontrolovala pouze platnost povolenky. Já si myslím, že kontrolovali přinejmenším i Čl. legitimaci a platnost SRL. Většina z nás „pstruhařů“ nosí vše potřebné na ryb. vestách, takže nějaká další kontrola vybavenosti rybáře je již téměř zcela zbytečná, neboť vše potřebné, co musí mít rybář při lovu u sebe, je již z dálky dobře viditelné. A co Vám má prosím Vás RS ještě proboha kontrolovat – zda máte ponožky, dostatek teplého prádla, čepici a podobně – to tedy s prominutím a samozřejmě s obrovskou nadsázkou.

Pokud na daném revíru lovíte již 2. rokem a máte opět celoroční povolenku, RS Vás lovící ve většině případů osobně zřejmě již i dobře zná a pokud ví, že dodržujete na daném VIP revíru i jinde nastavené podmínky pro rybolov, nemá důvod Vás dnes a denně „kontrolovat“ – postačí vizuelní kontrola, že je vše u Vás opět v pořádku. To opravdu není našim úkolem – psát Vám denně do povolenek kontrolu resp. načíst do čtečky GPS, že máte vše o.k. a s prominutím Vás „slušné a vše dodržující lovící “ dnes a denně při rybolovu „otravovat“. Důležitá je i důvěra navzájem, přeci nechcete proboha, aby za každým lovícím chodil jeden člen RS a sledoval jej, zda dodržuje nastavené podmínky – na to opravdu nemáme… Já osobně si myslím, že několik kontrol na jednom revíru do roka u toho samého lovícího, pokud je u něj vždy vše o.k. bohatě postačí a tak byl z mé strany dán i pokyn RS na daném revíru k provádění kontrolní činnosti s úkolem věnovat s především odhalování nepoctivců –„pytláků“, „rybářů – masařů“, kteří musí mít rybu za každou cenu, odnesou co chytnou a je jedno, jestli je to Pd, Pp, Si, Li nebo trofejní parma atd. a na nějaký nastavený limit 10 ks velkých a 10 ks menších lososovitých ryb – VIP revír nebo 50 ks na ostatních revírech kašlou….

Poukazujete dále na to, že jste byl svědkem a to opakovaně, jak si rybář odnáší úlovek velkého „Pd“ do auta a následně odjíždí, respektive pokračuje v rybolovu, aniž by úlovek zapsal a podobně. Poukázal jste tedy jako lovící rybář a osoba dodržující zákon a RŘ na tento nešvar? To Vás to jako lovícího na místě vůbec neštve, že píšete vše až dodatečně a obecně? Zavolal jste osobně na tel. RS či případně informoval někoho na JčÚS (např. vedoucího RS, případně hospodáře, který pokud vím, je na tomto revíru poměrně častým hostem apod.) s poukazem na rybáře, respektive RZ jeho vozidla, či alespoň tovární značku a jeho barvu? Pokud ano, tak se Vám hluboce omlouvám, ale v tomto případě bych byl určitě informován i já a snažil se s kolegy z RS s daným problémem okamžitě něco udělat. Jednodušší je držet s prominutím „hubu a krok“ a pak po delším čase něco napsat na internet a špinit práci druhých, o které možná sám nemám ani páru, protože ruku na srdíčko, práce druhých se tak snadno kritizuje.

S „planými poplachy“ – kdy mají rybáři sedící na druhé straně revíru např. na Hněvkovicích takzvaně velké oči, mám já osobně velmi bohaté zkušenosti. Spousta lovících nemůže „skousnout“ to, že někdo ryby prostě loví i velké a vše pouští. Ale oznámení zní – mají plné pytle kaprů v kufrech aut jeďte tam a tam. Když tam dojedu i s policisty, tak zjistím, že je všechno úplně jinak, rybáři komplet řádky proškrtané – bez jakéhokoliv úlovku za celý rok, nadstandardní výbava včetně podložek, velké ryby na videu včetně vrácení zpět do revíru. Bohužel lovící mají smůlu, že během jednoho dne pouští 20-30 velkých či menších ryb a to se prostě v malých „českých“ poměrech neodpouští, když já nemohu nic chytnout.

Zda má někdo malý nebo dostatečně velký podběrák- to jej již na každém z nás, to si musíme páni„rybáři“ vypořádat se svým svědomím a že „cpeme“ do malého podběráku velkou rybu, kterou následně pouštíme celou odřenou zpět, to je další a velký problém, který ale nevyřeší ani stanovení minimálních rozměrů podběráků, jak je zde navrhováno. Pokud ulovenou rybu nechci, tak ji ani nemám důvod nešetrně vyndávat z vody do podběráku, ale pokud možno šetrně uvolnit ještě ve vodě, na co pamatuje i RŘ ve svých ustanoveních jak správně poukazuje admin – tato převýchova„rybářů“ tady v republice ale ještě zcela určitě nějakou chvíli potrvá.

Jinak ale pánové beru všechny připomínky k činnosti RS, i když s velkými výhradami a vynasnažím se po prodiskutování s kolegy z RS o alespoň viditelné zlepšení stavu pro Vás lovící. To že Vás pořád a dokola nekontroluje RS neznamená, že nejste hlídání resp. VIP revír. O tomto svědčí i to, že RS vykonala do konce měsíce května 2012 na 178 pochůzek celkem 170 hodin a celkem na Vltavě 24 kontrolovala 110 lovících. I přes tuto skutečnost ale přistoupí RS ke zvýšení četnosti kontrol a nerad bych pánové – admin, scanix apod. za měsíc četl Vaše stížnosti, že jsme se zbláznili a kontrolujeme Vás pořád a donekonečna i když víme, že jste o.k.

Na rozdíl od jiných se nebudu skrývat ze „nicky“

S přáním bohatých úlovků  a Petrův zdar

Ján Turičík
Vedoucí RS MO Č. Budějovice č. 1

František Tobiáš (admin): děkuji za přípěvek, je výborné, že se k tomu pan Turičík vyjádřil. Asi chybí spíše viditelnost a informace o činnosti stráže. Pak nikdo nemůže objektivně posoudit fungování a šíří se subjektivní a možná zkreslené poznatky. Určitě nikdo nechce být kontrolován pokaždé, ale spíš chce vědět, že tam stráž je a funguje. Tomu by pomohlo občasné zveřejnění informací o činnosti anebo úspěších stráže. Ideální by byl např. chycený pytlák bez povolenky nebo někdo s více odnesenými rybami. Protože prostě nemohu uvěřit tomu, že se za tři roky fungování revíru nepodařilo žádného chytit a potrestat. A pokud ano, prospělo by uveřejnění, protože zřejmě o tom nikdo kromě členů RS neví.

Tento příspěvek je dobrým začátkem zlepšení spolupráce lovících a RS při ochraně revíru. Musíme při ochraně pomoci a pokud někdo uvidí nesprávné chování či přímo pytlačení, je potřeba reagovat hned a ne jen s křížkem po funuse žalovat na nepoctivé neznámé rybáře nebo pytláky.

Osobně jsem se loni u čističky setkal se dvěma rybáři oblečenými spíš na běh než na rybolov. Jeden koukal, jak druhý s batůžkem na zádech vláčí ze břehu v době, kdy se už vláčet nesmělo. Docela ostře jsem jim oznámil, že se vláčet nesmí a zeptal se, zda mají povolenku. Oznámil mi, že o zákazu vláčení neví, přestal chytat a omluvil se. Povolenku prý má. Vzhledem k tomu, že vypadal, jako by právě vyšel po pěti letech z posilovny a měl ještě pomocníka, jsem si to za ním na břeh ověřit nešel – ale na to stejně jako řadový rybář ani nemám právo. A porybného jsem nezavolal, má chyba. Ale možná tu povolenku fakt měl… Další případ byl předloni, kdy přijeli doleva pod železňák přijela parta vodáků, zaparkovali lodě, jeden vyndal tašku s rybami (zřejmě tloušti 40-50 cm) a začal je kuchat. Opět jsem se jich zeptal, zda mají povolenku. Odvětili mi, že ryby jim dal nějaký rybář. Začali narychlo balit a nastupovat do autokaru. Tak co s tím jde dělat?

Další případ byl ten chlapec ze zahrádky nad železňákem, který (asi předloni?) vláčel ze břehu. Poté, co jsem se ho zeptal, zda má povolenku, odkráčel. Odpoledne se tam vrátil a vláčel znovu, ještě za doprovodu babičky. Ta sice dělala hluchou, ale mé výčitky, že vnuka podporuje v pytlačení, slyšet musela, protože odešla i s vnoučkem. Tento případ RS zřejmě řešila, ale jak to dopadlo? Samozřejmě, že pokárání by v tomto případě zasloužili hlavně rodiče chlapce.

Další důkazy o nekalých způsobech lovu se objevují při lovu, chytili jsme duháka s trojhákem v hubě, vytáhli jsme nástrahy s olovy a protihroty a několik gum na háčcích s protihroty. Takže pytláci tu jsou a nejlepší způsob, jak RS může prokázat svou funkčnost je ten, že uveřejní (klidně bez jmen) konkrétní výsledky své práce. A to ne nesmyslnou kontrolou známých tváří, počtem pochůzek, popř. kontrol poctivých rybářů, ani počtem rybářů s chybějícím peanem či metrem, ale konkrétní vyřešené závažné případy ohrožující obsádku v řece.

Takže to shrnu a asi mluvím za více rybářů: chceme stráž u vody potkávat, pozdravit se s nimi a sdílet informace. Nechceme jen kritizovat, chceme i pomoci. Ale pokud ji nevidíme, automaticky vzniká pocit, že tam není. Skvěle to vyjadřuje tato scénka, pokud si místo Bolka dosadíte obhájce činnosti stráže a místo doktorky nás, rybáře. A boha nahraďte RS.

(2)(0)