Dne 28.3.2012 proběhla pracovní schůzka zaměřena na hospodaření na revíru Vltava 24 s cílem vyhodnotit loňskou sezonu a připravit sezónu letošní.

V loňském roce bylo prodáno 103 ročních povolenek a 567 denních povolenek (v roce 2010 to bylo 89 ročních a 282 denních). Do revíru bylo celkem vysazeno 4 070 ks duháků o hmotnosti 3 543 kg a dále 2 500 ks ročka lipana, 100 kg potočáka, 100 kg sivena a 100 ks ročka podoustve. Ryby byly vysazeny celkem v 18 termínech.

Pokud budeme porovnávat dvě proběhlé sezóny, zájem o revír byl rozhodně vyšší a tomu odpovídalo i navýšení zarybnění. Zájem rybářů o revír je signálem, že je správnou cestou hledat možnosti zatraktivnění rybolovu v rámci činnosti ČRS.

Téměř celá sezóna 2010 byla typická vyššími průtoky, což určitě přispělo k dobrému rybolovu, naopak v sezóně 2011 panovaly velmi nízké průtoky, což se negativně projevilo na rozplavání ryb v rámci revíru a také na braní ryb, které byly brzy ochytané a nebylo snadné je chytit. I tak jsme zažili několik krásných dní, kdy ryby opravdu braly a bylo vidět, kolik jich v revíru je. Celkem bylo vykázáno 886 odnesených pstruhů o hmotnosti 904 kg. Bylo vykonáno přes tři tisíce docházek (přesné číslo neznáme, jelikož jsme získali zpět jen 93 ročních povolenek a polovinu denních) a na jednu roční povolenku bylo průměrně vykonáno průměrně 27 docházek.

Jako obvykle jsme zaznamenali pozitivní i negativní ohlasy, ty negativní se týkaly zejména menší velikosti vysazených ryb a také jejich rozmístění v revíru, kdy byla většina vysazena do Boršova a níže po toku pouze do větších tůní a velká část revíru byla opominuta. Opravdu jsme čelili nedostatku větších pstruhů, částečně na to mělo vliv i Mistrovství Evropy v lovu ryb na umělou mušku, které se konalo na jihočeských revírech v červnu minulého roku a před jehož konáním jsme doslova „vybrali“ některé naše dodavatele. Pro letošní rok již máme velké ryby zajištěny a hledáme další dodavatele, bohužel nemáme podmínky k tomu, abychom takové ryby byly schopni odchovat sami v rámci našich odchovných zařízení, ale i na tom pracujeme.

Přeji příjemný začátek sezony a „Petrův zdar“
Milan Hladík, hospodář JčÚS ČRS

(0)(0)