Milí kolegové rybáři,

po přečtení příspěvků na téma činnosti RS na revíru Vltava 24 mi jako členovi RS MO1, která se stará nejen o tento revír nedá se k tomuto nevyjádřit a nedoplnit pár příkladů „neviditelné“ činnosti stráže na revíru.

K příspěvku Scanixe, se už vyjádřil vedoucí RS a myslím si, že líp bych to asi nenapsal.

Na úvod bych rád řekl, že funkce RS je dobrovolná činnost, kterou vykonávají její členové ve svém volnu a je to činnost neplacená. Aby mě někdo nechytal za slovo, tu 1 roční povolenku P nebo MP, kterou si může člen RS vybrat a brigády v hodnotě 600 Kč, které si mimochodem několikrát během roku stejně odpracuje při úklidu nepořádku po ostatních rybářích na revírech neberu vpotaz. Tím chci hlavně říct, že pokud si myslíte, že někdo z vás kamarádů rybářů by tuto činnost RS vykonával svědomitěji a s větším nasazením, tak nic nebrání tomu, aby dotyčný složil zkoušky RS a stal se jejím členem a sám se postaral o pořádek u vod :-). Já budu jedině rád, když někdo takový v našich řadách přibude. Měli byste si uvědomit (vy rybáři), že tuto činnost RS vykonává asi z jiných důvodů než motivace penězi a pak mě, ale i mé kolegy docela mrzí, když denně posloucháme nebo se dočítáme, jak nikdo z RS nepracuje jak má, že nejsme vidět atd.

K tomu, že konkrétně na V24 nejsme vidět bych rád řekl to, že byste se asi hodně divili, kolik členů RS vlastní roční povolenku a pravidelně navštěvuje tento revír a s vámi rybáři se pravidelně na rybách potkává, zdraví, diskutuje o čemkoli, bez toho, aby měli připevněnou „placku“ na viditelném místě, když jsou na rybách a nekontrolují, ale to neznamená, že nedohlíží na dodržování pravidel RŘ a bližších podmínek lovu na tomto revíru…

Jako příklad mohu uvézt, včerejší den 6.6.2012, kdy jsem byl s kamarádem od cca 17:00 do 21:00 na rybách u cementárny nad silničním mostem přes E55, za tu dobu jsme se potkali se čtyřmi rybáři, všemi na přívlač, s každým jsme prohodili pár slov o tom jak to v daný den šlo, ale nikoho jsem nekontroloval. Proč? Jednoduše řečeno protože, jsem nebyl svědkem žádného podezřelého chování. Neviděl jsem, jak někdo háže rybu do křoví nebo ji tahá do auta, ani nešetrné zacházení s rybou nebo jiný prohřešek proti rybářskému řádu.

Je třeba si uvědomit že, aby mohla RS někoho „potrestat“, tak ho nejdřív musí chytit při činu, což znamená přesně v ten okamžik, když rybu odnáší do auta!! U pytláků to někdy bývá o poznání lehčí, pokud nechytá přímo ze své zahrady… Jde ale hlavně o to, že kontrolovat na řekách není tak snadné jak si mnozí myslí. To je způsobené tím, že rybáři dokáží při lovu ujít značné vzdálenosti a proto nějakého rybáře potkáte na rybách jen jednou za den a jiného i dvakrát, třikrát, pokud parkuje auto vedle vás :-). Jinak se s rybáři jen míjíte a tím, že konkrétnímu rybáři dáte kontrolu hned při prvním setkání, kdy rybář přišel sotva k vodě, rybu si ještě neponechal, tak sice bude mít kontrolu, ale smysl to nemá, protože ani nemohl udělat žádný přestupek a pak už ho nepotkáte a když ano, budete kontrolovat 2x za den stejného rybáře? Já tedy ne, pokud neuvidím, že si odnesl třeba víc ryb nebo se jinak viditelně neprovinil proti RŘ. To je asi důvod, proč nemáte tolik kontrol a proč rybáři mají pocit, že RS nepracuje, ale je to tím, že dohlíží na dodržování RŘ a čeká na to, až uvidí někoho při činu, aby mohla zakročit.

Když to tedy shrnu, 3 členové RS, kteří mají své zaměstnáni, nemohou být u vody 5x za den, nýbrž třeba jen 1-2x a to ráno než jedou do práce a pak po práci. Pak je tedy na ostatních členech RS, kteří také mohou kontrolovat rybáře, i když nemají GPS čtečky, ale zapisují se do povolenek klasickým způsobem, jak jste zvyklí z ostatních revírů, aby zastali dohled na revíru v těchto hodinách.

Toť asi vše co k tomuto tématu mohu říct, napsal jsem to tak jak to cítím a těším se na další podněty k diskuzi 🙂

Všem přeji, ať na tomto překrásném revíru zažijí ještě mnoho nádherných okamžiků, kvůli kterým tento revír navštěvují.

Petrův zdar Pavel Šmíd

Franta Tobiáš: Pavle díky za příspěvek, chápu dotčení těch, kteří za minimální odměnu vykonávají tuto práci a souhlasím, že vzhledem k tomu, jak je stráž provozována a odměňována, může těžko fungovat lépe nebo jinak.

Problém vidím zde (z příspěvku pana Turičíka): „Vyčleněná RS pro revír Vltava 24 – jde o 3 členy mé RS, se především během pracovního dne věnuje nejdříve svému zaměstnání a až následně ve svém volnu činnosti kontrolní na revírech jako RS“. Tím vlastně přiznává, že v době od 8 do 16 hodin není revír, kromě namátkových návštěv rybářů s odznakem, nijak střežen. A ačkoli chápu všechny argumenty těch, kteří RS provádějí, to považuji za nedostatek. Ne v jejich práci, ale v systému.

Otázkou je, zda by si zvláštní revír, jakým Vltava 24 je, nezasloužil také zvláštní stráž, která bude střežit řeku i v době, kdy jsou členové RS v práci a v době, kdy běžní rybáři nechytají.

Ale je jasné, že i při vyšší ceně povolenky na V24 by tento revír profi porybného neuživil, protože člověk na plný úvazek by i při průměrné mzdě stál Svaz přes 300 000 Kč ročně. Otázkou je, zda by si JčÚS, i za cenu zvýšené ceny povolenek, neměl pořídit alespoň jednoho aktivního profi-porybného, který by kontroloval více revírů nonstop. Protože na ostatních revírech, co si budeme namlouvat, je setkání se stráží věcí náhody. A tam stráž určitě všechny rybáře nezná, takže na to se to svádět nedá.

Vím, že mě teď někteří budou chtít kamenovat, ale musím to napsat.
Je to můj osobní názor a nikomu ho nevnucuji.

Podle mého je to také o tom, že Svaz spravuje obrovské plochy revírů, které nabízí za neúměrně nízké ceny kvantu rybářů. Což je sice pro rybáře na první pohled výborné, ale nese to i svá negativa. Prostě na kvalitní péči o revíry a dostatečné zarybnění všech revírů nemá Svaz dostatek financí. Není se čemu divit, pokud (zjednodušené podání, vím, že jsou tam další náklady, že si každý nebere tolik ryb atd.) na P revírech prodává 50 pstruhů v hodnotě min. 1700 Kč za cenu roční povolenky 1400 Kč. O neomezeném počtu odnesených kaprů a dalších ryb na MP revírech raději nemluvím, to mi přijde jako totální debilita, nezlobte se na mě. Pokud někdo chodí na ryby proto, aby na tom vydělal, je to špatně. Pokud někdo odnese ročně 100, 200 kg kaprů a zaplatí za povolenku 1300 Kč, je to špatně. A pokud mu to Svaz umožňuje, je to těžko pochopitelné. Tohle prostě nemůže dobře fungovat. A odhodlání skupiny rybářů, kteří se sami rozhodli, že ryby brát nebudou, snadno zhatí jeden aktivní důchodce s neomezeným volným časem, který je u řeky 7 dní v týdnu a bere všechno. V benevolenci řádu.

Vltava 24 je jasným důkazem toho, že mnoho rybářů nepotřebuje od řeky odnášet metráky ryb, jsou schopni si připlatit a přitom respektovat omezení počtu úlovků. Takže dobrým řešením je udělat různé režimy revírů s různými cenami povolenek a nechat na rybářích, ať si vyberou dle svých zájmů a zaplatí dle svých možností.

Systém, ve kterém můžeme za pár tisícovek lovit na stovkách revírů v celé ČR a odnášet téměř neomezené množství ryb, je podle mého názoru neudržitelný.

(0)(0)