Konečně se mi to na V24 začíná líbit. Voda je menší a celkem čistá (tedy byla, teď už dva dny prší). Ryby z prvního i dalších vysazení už viděly mnoho nástrah, jsou ochytané, opatrné a zaměřují se na přirozenou potravu z řeky. Už to nejsou ta čerstvě vysazená trdla, která sežerou všechno od vajglu po přívěsek na klíče. Chytat čerstvě vysazené duháky mě příliš nebaví a nevážím si jich ani co se týká počtu vytažených za hodinu, nebo velikosti. Je to sice pěkný pocit, mít na prutě duháka 60 cm, ale když ho chytnu na nějakou blbost (=něco, co je hodně vidět, nebo se to třese, nebo je to velký a barevný, ale nikdy to v řece nežilo) a vytáhnu bez ploutví s vědomím, že ho někdo před třemi dny hodil do řeky, prostě z toho nemám tu pravou radost. Člověk se nažere, ale nepochutná si. Ale školení ryb v Boršově probíhá díky velkému tlaku rybářů velmi rychle a ryby se stávají zkušenými během několika dnů či týdnů. A pak přichází ta pravá výzva – přelstít ty chytré, opatrné ryby. Mám to rád, rád jdu do ochytané vody s vědomím, že tam ryby jsou, jen je potřeba přijít na to, jak je chytit. To se mi na Vltavě 24 líbí. Odpadá složitá, ale oprávněná otázka z mnoha dalších pstruhových revírů v JČ: „Co když tady pstruzi vůbec nejsou?“ To se ale Boršova netýká, protože tady duháci a siveni jsou. Plus pár desítek velkých potočáků a parem.

Ještě si dej do cajku ten ocas, a budeš fešák!

Hmyzu se v Boršově daří, jsou vidět různé druhy chrostíků, jepice od nejmenšího „smetí“, přes klasické olivky až po monstrózní 3 cm jepice, májovky a také opravdu velké (4-5 cm) pošvatky. Pravý čas pro muškaření a imitace přirozené potravy – suchou či mokrou mušku či nymfy líhnoucího se hmyzu. Zkuste opustit zaběhlé vzory mušek, podívat se, co kolem lítá, navázat něco nového a možná příště budete překvapeni, kolik je v řece ryb.

Sivena není složité chytit, s duháky už je to složitější. Nesežerou zdaleka všechno, co jim nabídnete. Ale jsou tam, a je jich celkem dost. Minulý týden jsem měl během necelé hodiny na 50 metrech vody 10 záběrů, vytáhl 4 siveny a 4 duháky 40-50 cm. Byl jsem nadšený a chvílemi jsem se nekontrolovaně nahlas smál:-) Techniku a místo neupřesním, nechci vás připravit o to nejlepší na muškaření (vláčení) – o to, že jste na to přišli. Párkrát za rok se to každému podaří a málokdy je tomu tak proto, že chytáte stejně a na stejném místě, jako ostatní. Musíte chytat jinak anebo jinde.

Foceno po usmrcení, pardon.

Bílé ryby – tloušti, proudníci, plotice a oukleje také ožívají a na mušku berou. Starší kolega hlásil úlovek velkého tlouště mezi mosty slovy „ten měl snad 70 cm“, ale nevyfotil ho, nezměřil. Ale pustil ho. Tak až ho někdo vytáhne, prosím foto a míru!

Tak Petrův zdar, uvidíme se u vody.

Těším se na nějaký komentář či článek od vláčkařů, jak jim to bere.

 

(0)(0)