Po poněkud delší době jsem se dostal k návštěvě revíru Vltava 24 spolu s kamarádem Frantou Tobiášem. Také je před prázdninami vhodná příležitost k podání základních informací o fungování revíru, 22.6. proběhla pracovní schůzka skupiny, která se hospodařením na revíru zabývá. Zatím bylo prodáno 101 ks ročních povolenek a zhruba stovka denních, tedy finačních prostředků na zarybňování máme dostatek. Zatím bylo vysazeno 15 q duháků a držíme se plánu zarybňování. Poslední vysazení proběhlo 17.6, kdy bylo nasazeno 2 q duháků a 28.6, kdy bylo vysazen 0,5 q duháků. Vysazujeme ryby o průmerné hmotnosti 0,7 kg. Další vysazení je plánováno na 5.7. a 7.6.

Bohužel čelíme nedostatkou ryb vhodné velikosti na trhu, ale situace by se už měla zlepšit.

Kvalita rybolovu je letos po skvělém začátku díky nízkým průtokům a občasným zákalům horší než v loňském roce a někteří rybáři zejména s denními povolenkami byli zklamáni. Proto jsme se rozhodli vysazovat menší počet ryb ve více dávkách a na více míst, od příštího týdne budou ryby vysazovány v dvou týdenních intervalech a rozváženy na všechna místa, kde je přístup k vodě. Nízké průtoky nám ani nedovolí rozvážet ryby z raftu, neboť jsou zde mělké hrany, kde by došlo k protržení sítě. Z důvodu vodácké aktivity omezíme vysazování do horních úseků a zaměříme se na část od silničního mostu v Boršově dolů.

A jak nám to 30.6. šlo? Ryby byly vyjeté v proudných částech, na rozlitinách jsme neměli záběr. Ve dvou jsme dohromady chytli za dvě hodinky od šesti do osmi ráno 25 duháků a nějaké kaprovitky, za zmínku stojí jeden půlmetrový tloušť. Já jsem měl na prutě 3 ryby okolo padesáti, jedna mi to utrhla, jedna spadla a jednu jsem vytáhl. Klíčem je nymfování v proudech, zeslabení vlasce na 0,16 a použití menších nymf v méně výrazných barvách, dobrá je černá a zelená. Já jsem chytil 8 ryb na zeleného bobše bez lesklých prvků velikosti deset, ryby se už zkrátka lesklých hlaviček bojí. Večer se objevuje sporadický sběr, ryby se dají i vyházet, chce to trpělivost a šedé chrostíky.

Tak přeji úspěšný začátek prázdnin
Milan Hladík

(0)(0)