Setkání rybářů proběhlo podle plánu, ale účast byla dost slabá. Není tedy jisté, že názory vyřčené na schůzce reprezentují názory většiny držitelů povolenek na V24. Do ankety se vyjádřilo podstatně více rybářů, proto by bylo dobré vzít v potaz spíše výsledky ankety, než názory jednotlivců, které se značně odlišují. Bylo by dobré vzít tyto názory v potaz, ale o změnách a dalším fungování revíru musí rozhodovat odborník – hospodář a další osoby zodpovědné za fungování revíru. Návrhy vyplývající z ankety a setkání budou projednány na schůzi, která se bude konat 7.11.2013 v sídle MO1 na adrese Trocnovská 490 v Českých Budějovicích.

O čem se mluvilo:

Zarybňování, velikost ryb

Z ankety vyplynulo, že 58 hlasujících je pro vysazování středně velkých až velkých duháků 40-70 cm. Takto velké ryby zatím neumí svaz odchovat na vlastních sádkách a dovážejí je převážně ze zahraničí. Vzhledem k ceně dopravy je potřeba dovézt vždy větší várku najednou. Dle informací hospodáře Milana Hladíka se tyto ryby musí vysadit ihned a není možné je uchovat pro pravidelnější vysazování. Hospodář vidí jako řešení odchov ryb 40-45 cm na sádkách v Kaplici, prý by to mělo být možné, ale to je podle mě hudba budoucnosti.

Ohledně vysazování ryb – byl přítomen Luděk Šváb, jednatel MO ČRS 1, který přítomné ubezpečil, že k vysazování přistupují svědomitě a pokud tedy mají co vysadit, k vysazení dojde. Vyvrátil podezření některých rybářů, že by se v Kaplici naložilo méně ryb, než má, nebo že nejsou vysazeny do revíru, do kterého patří. Osobně si myslím, že vlastní vysazovaní funguje dobře, neboť ryby vysazují lidé, které osobně znám a věřím jim. Spíš je problém se zajištěním dostatečného počtu vhodných ryb v požadovaném termínu. Přesný plán vysazení není možné dodržet, spíše je potřeba jej přizpůsobit dostupnosti ryb na trhu.

Z mnoha různých názorů, které zazněly na setkání, vyplynulo i pár závěrů a návrhů na realizovatelné změny, které budou projednány příští týden v sobotu na další schůzi, tentokrát přímo v MO ČRS 1.

Proč byla letošní sezóna horší?

Prvním problémem bylo vysazení příliš velkých duháků na začátku sezóny, kteří z řeky rychle mizeli do mrazáků a většinu těch, kteří vydrželi, vzala povodeň. V řece chyběli střední duháci ve větším počtu.

Po povodni byly výpadky ve vysazování zřejmě z důvodu nedostatku ryb či nevhodnosti vysazování ve vysokých letních teplotách. A citelně chyběly ty ryby, které vzala povodeň.

Tlak na revír byl vysoký. Rybářská stráž v kontrolovaných povolenkách pozorovala zvýšení počtu docházek na ročních povolenkách i počet odnesených ryb. Přesnější údaje budou známy po vyhodnocení povolenek, které proběhne v únoru 2014. Ale je zřejmé, že trendem je odnášení větších duháků a pouštění těch menších, zkrátka, každý si chce vzít „pěknou“ rybu. Ale pak narazíme na to, že pokud si rybář za 4000 Kč vezme 10 velkých pstruhů, Svaz na tom již prodělává. Řešením je omezení počtu odnesených ryb a vysazování většího počtu duháků 40-50 cm a menšího počtu těch velkých, drahých.

Experiment s vysazením velkých potočáků byl zajímavý, ale po povodni jich v revíru asi moc nezůstalo. Ale o dvou potočácích chycených po povodni víme, takže nás třeba příští rok nějaký překvapí.

Cena povolenek, omezení docházek a odnesených ryb

Je jasné, že téměř nikdo nechce sám sobě zdražovat, ale pak je málo způsobů, jak výrazně vylepšit výsledky rybářů na V24. Příští rok budou ryby kvůli kurzu EURa ještě dražší. To znamená, že víc kilogramů ryb nebude. Může být více ks ryb, pokud budou menší (38-40 cm by podle ankety a názorů rybářů měla být spodní hranice).

Odnášení ryb a tlak na revír lze omezit snížením počtu docházek na dvě týdně a odnesených ryb na 10 ročně (z toho např. jen 3 přes 50 cm). Toto by mohlo být realizováno již od sezóny 2014.

Navrženo bylo nechat cenu povolenky 4000 Kč za rok, popř. každý rok mírně zdražovat, jako se to děje všude jinde. A také bylo navrženo zdražení denní povolenky na 500 Kč.

Celoroční rybolov – MP režim

Pokud by se režim na Vltavě 24 změnil ze pstruhového na mimopstruhový, bylo by možné lovit zde celoročně a přitom zachovat ostatních pravidla a omezení. Většina rybářů, se kterými jsem o této možnosti mluvil, byla pro, v anketě také hlasovalo mnoho lidí pro. A podobně to vyznělo i na schůzi. Před dvěma lety se to již málem podařilo, návrh neprošel o 2 hlasy. Hospodář Milan Hladík se o změnu pokusí znovu. Zda by to mohl či měl být důvod ke zdražení povolenek je na zvážení.

Pokud jsem něco důležitého zapomněl uvést, omlouvám se a prosím o doplnění v komentářích.

Výsledky ankety 2013

(0)(0)