Nejatraktivnější současný revír ČRS dostupný všem členům – zůstane i nadále? Nebo se z něj stane polosoukromý revír dostupný omezené skupině movitějších kolegů?

Před několika lety se z běžného revíru JČR podařilo něco neuvěřitelného. Skupině obětavých nadšenců v čele s panem Milanem Hladíkem vytvořili exkluzivní revír dostupný široké rybářské veřejnosti. Svědčí o tom vzrůstající počet rybářů, kteří projevili souhlas s nastavenými podmínkami zakoupením povolenky. To znamená

4000,- Kč roční/20 ryb

350,- Kč/1 ryba.

Přiznávám, že jsem si myslel, když si někdo ponechá 20 ryb na povolenku za 4000,- Kč zbývá dostačující část peněz na další ryby. Předpokládal jsem, že za tuto částku lze pořídit 30-35 ks ryb. Pravda je, že určitý počet ryb uhyne, velkou část sežerou zejména vydry a kormoráni (je statisticky prokázáno že 1 vydra = 1 kg ryb = 1 pstruh x 365?).

Pouze v úseku čistička – jez u Březí, jsou nejméně 4 vydry. To se nezmění, jestli si vezmete 5 nebo 20 ryb. Kormoráni? Ty se přes zimu postarají o devastaci revíru. Nezapomeňte, že bohužel letošní velká voda připravila revír po masivním jarním vysazení možná o 30% plánovaného ročního zarybnění a to bohužel o ty nejlepší ryby.

Zúčastnil jsem se sezení 30.11.2013 v kempu v Boršově. Padaly tam různé návrhy, co rybář, to jiný názor. Není na světě člověk ten, který by se zavděčil lidem všem. Jedno moudro praví „když něco dobře funguje – není dobré dělat radikální změny“. Na druhé straně je vždy co zlepšovat. Osobně souhlasím s názorem, že určité změny, ne zásadní, je potřeba provést pro udržení kvality revíru.

1)      Omezení docházek

2)      Počet ryb

3)      Cena

4)      Změna na mimopstruhový revír

Dovolte mi předložit návrh, který by mohl vyhovovat většině kolegů:

1)      Docházka: ponechat 3 docházky týdně. Hodně kolegů dojíždějících většinou jednou nebo dvakrát  měsíčně, většinou v létě by bylo pro ně velké omezení 2xtýdně.

A co dovolená? Vhodnější omezení by pro ně bylo 9-10 docházek měsíčně.  60-70 docházek ročně využití dle vlastní úvahy v rámci rybářského řádu.

2)      Úlovky:  omezení úlovku na 15 ks z toho 3 ks od 50 cm při předpokládané průměrné hmotnosti 60-80 dkg = asi 43 cm by bylo dostačující. Navíc ne každý to využije.

3)      Cena: Roční 4000,- Kč navýšit o 10% – přesněji lze určit patrně dle vývoje na trhu. Denní sazba při zvýšení na 500,- Kč určitě opadne zájem. Kompenzovat by bylo možné  prodejem povolenek bez datumu – časové využití dle vlastní úvahy a možností. Vybavit revír strojky označujícím datum, čas (jako v autobuse). Umístit dle uvážení a možností např.sekretariát, camp, u těstovinárny, u potravin, mezi mosty u nástěnky atd. Změnit nesmyslnou kolonku –  číslo revíru (je vytištěné na povolence) na kolonku „ ukončení lovu – ponechání ryby, uvedení času“. Lov bez označení = lov bez povolenky = pitláctví. Zákaz používání gumovacích tužek = opět lov bez označení.

4)      Změna revíru na mimopstruhový: je to zbytečně složité, komplikované, náročné na prosazení a rizikové – pronájem vody na x let? Daleko jednodušší je prodloužení sezóny do 31.12. při zachování stávajících pravidel. Zdůvodnění? Snížení dravých ryb (štik), znepříjemnění lovu pro predátory a i pytláky a hlavně kormorány. A ty střílet, střílet a střílet. Vždyť díky nim přežije jeden pstruh z deseti.

V neposlední řadě – vážení kolegové třeba na Štěpána dvouhodinová procházka u vody s vyzkoušením nového vánočního dárku? By také nebylo k zahození.

Až se za rok opět sejdete 30.11 nebo 30.12.? v kempu, budete moc hodnotit změny. Konečný výsledek se projeví při zakoupení povolenek v roce 2015.

Děkuji za pozornost, zdravím kolegy a přeji hezké vánoce.

Hlavně těm, kteří se starají o revír, v čele s Milanem Hladíkem. Věřím, že se dobře rozhodnete.

Dobrá práce – chlapi dík.

Václav Pešta (pro kolegy Vašek Pražák)

(0)(0)