Pro některé to bude možná dobrá zpráva, pro jiné špatná. Mám informaci od hospodáře, že pravidla a ceny povolenek na našem oblíbeném revíru zůstanou pro sezónu 2014 stejné. Na změny je již pozdě. Nicméně určitě je možné vylepšit péči o revír a doufám, že se o to pokusí JČÚS ČRS jako držitel revíru i ČRS MO1 jako smluvní partner mající na starosti zarybňování a ostrahu.

Ze všech těch komentářů, debat, setkání a schůze vyplynulo mnoho různorodých požadavků, informací a také kritiky. Pokusím se z toho všeho vytvořit jakýsi souhrn. Určitě nedokonalý, poznámky pište do komentářů.

1. Velikost ryb

Zde jsou požadavky rybářů různorodé. Někdo preferuje pouze velké ryby s odkazem na to, že V24 je „Trofejní revír“. Tady je asi spíš problém s názvem „Trofejní revír“, protože při současné ceně povolenek, počtu lovících, možnosti odnášení velkých ryb, predátorům a dalším činitelům likvidujícím „trofejní“ pstruhy není možné vysadit a udržet na revíru dostatečné množství velkých pstruhů. Z diskuze vyplynulo, že by se neměli vysazovat malí duháci pod 40 cm a zároveň to nepřehánět s vysazováním těch opravdu velkých, kteří mají pro přežití v řece nejslabší předpoklady, nejvíce trpí zdoláváním a jsou nejčastěji odnášeni. Souvisí to s dalším bodem:

2. Nákup a kvalita vysazovaných ryb

Velice důležité je, jak kvalitní ryby a za kolik dokáže JČÚS ČRS zajistit. Je možné koupit zubožené duháky, kteří jsou určeni ke konzumaci a k vysazení do řeky se nehodí, a také prvotřídní duháky, kteří v řece dokáží bez problémů přežít a dělat nám radost svou bojovností a aktivitou. Cena se pohybuje v rozmezí 80-150, možná 170 Kč za kg bez dopravy. Kvalita vysazovaných ryb se určitě projevuje také na kvalitě lovu, vzpomeňte si na ty divoké, bojovné a sbírající 45 z roku 2012. Pokud vím, 1 kg duháka pro vysazení v Boršově je účtován za 138 Kč (bez nebo s DPH?). Jak kvalitní ryby byly zakoupeny a vysazeny v roce 2013 a kolik skutečně stál kg těchto ryb je otázka pro JČÚS ČRS, který tyto ryby zajišťoval. Požadavky jsou jasné: najít dodavatele kvalitních ryb za co nejnižní ceny, udělat objednávky předem (tím lze možná také zajistit nižší cenu) a zajistit tak dostatek ryb pro celou sezónu.

3. Zarybňování (myšleno pouze naložení ryb a rozvoz po revíru)

Zarybňování zajišťuje MO ČRS1 a podle mého názoru funguje dobře. Jak velké dostanou ryby, kolik a kdy zřejmě nemohou ovlivnit, prakticky jen naloží v Kaplici auto a odvezou na V24, kde ryby dle možností vysadí buď raftem, nebo přímo z auta rukávem. Zazněly připomínky ohledně zarybňování revíru rovnoměrněji po celé délce. Zda je to při omezeném počtu ryb, horší přístupnosti dolní části revíru a stavebním pracem na jezu nad Rožnovem možné a vhodné, nevím…

4. Změny pravidel a ceny povolenek

Padlo mnoho návrhů na zdražení povolenek, omezení počtu odnesených ryb, omezení počtu docházek… Zřejmě z důvodu slabé sezóny 2013, kdy se na kvalitě chytání odrazily nejen povodně, ale také nižší počet a možná i kvalita vysazovaných ryb. Přestože to nebyla vina držitelů povolenek, chtěli se podílet na řešení či vylepšení situace pro další sezónu. Výsledkem všech debat byl přijatelný návrh na snížení počtu ročně odnesených ryb na 10, z toho jen 3 ryby nad 50 cm, při ponechání ceny 4000 Kč za roční povolenku. Dále návrh na zdražení denní povolenky na 500 Kč. Přechod do MP režimu kvůli umožnění celoročního rybolovu je také v jednání (na P revíru zákon nepovoluje celoroční rybolov). Tyto návrhy byly předloženy hospodáři M. Hladíkovi a mají šanci na prosazení v sezóně 2015.

5. Obecně k revíru Vltava 24

Z celé debaty, setkání a schůze ohledně revíru vyplývá, že rybářům ani Svazu není osud V24 lhostejný. Mnoho z nás si tento revír (díky lepšímu zarybnění) oblíbilo a tuto aktivitu lze chápat jako podporu tohoto revíru. Apeluji tedy na hospodáře, na JČÚS ČRS a MO ČRS1, aby tomuto mimořádnému revíru věnovali dostatek pozornosti a péče.

Na schůzi, která se konala na MO ČRS 1 za slabé účasti rybářů a bez účasti hospodáře a zástupců JČÚS ČRS bylo řečeno, že by bylo vhodné svolat další schůzi začátkem března, na které by byli přítomni nejen funkcionáři MO ČRS1, ale také zástupci provozovatele revíru, Jihočeského Územního Svazu ČRS, hospodář a (pokud alespoň někteří přijdou) také řadoví členi Svazu držící povolenku na V24. Takže pokud máte otázky či nápady, v březnu snad bude šance se zeptat a sdělit je těm, kteří by měli znát odpověď.

Děkuji všem za příspěvky a přeji hezké svátky a mnoho štěstí v nové rybářské sezóně.

Také bych chtěl poděkovat funkcionářům MO ČRS 1 panu Zimandlovi, Švábovi, Erhartovi a dalším, nejen za zarybňování, ale také za to, že uspořádali schůzku a věnovali svůj čas,  aby nás seznámili nás jejich pohledem na věc, a samozřejmě také Hospodáři Milanu Hladíkovi a funkcionářům JČÚS ČRS za jejich práci.

František Tobiáš
váš -admin- 

(0)(0)