Ahoj, sezóna se nám pěkně rozbíhá a chtěl bych napsat něco o potřebném vybavení. Potkal jsem totiž kolegu, který byl velmi sympatický, říkal, že pět let nechytal a že prodal všechno vybavení, a teď že ho to zase chytlo a že všechno zase nakoupil (to měl asi Franta Hanák radost). Jen vybavení neměl úplně ideální, tak jsem si říkal, že na základě zkušeností by bylo dobré o tom něco sepsat.
Vycházíme z předpokladu, že většina ryb má více než kilo a také že se vyskytují i větší ryby. O tu je také škoda přijít. Nezapomínejte, že při muškaření je potřeba mít cajk především vyvážený, a to myslím tvrdost prutu – síla vlasce – velikost háčku. S jemným prutem a tenkým vlascem nezaseknete do ryby silnější háček. S jemným prutem a vlascem se zbytečně prodlužuje zdolávání ryby a tedy i zvyšuje nebezpečí její uhynutí. S formulí lze také jet do lesa na houby, ale proč bych to měl dělat? Stejně tak je potřeba na velké ryby používat silný cajk a na malé ryby jemný cajk. 

Nymfa:

Na nymfu doporučuji minimální tvrdost prutu 4, ale spíše 5. Nejradši mám Hanák Competition Alpen Nymph, který se dá prodlužovat na nymfu a na sucho zkrátit. Základní síla vlasce je 0,16 mm, na čerstvé a méně ochytané ryby používám běžně 0,18 mm (letos jsem zatím nezjemňoval), pak se dá zjemnit na 0,14, ale méně rozhodně nedoporučuji. Háčky jigové doporučuji velikost 14-10, především používám 12. Větší háček se dá snáze uvolnit z tlamy duháka. Když chytám na velikost 14, je potřeba rybu podebrat, uvolňování ve vodě většinou trvá hodně dlouho a končí ohnutým nebo zlomeným háčkem. Nové háčky Hanák Jig Trophy to částečně řeší, ale i tak doporučuji velikost 12. Na bobše, které taky fungují, používám velikost 10.

Strýmr:

Na strýmra je dobrý prut 7-8, ideální je plovoucí šňůra s potáplivým koncem a vlasec 0,22. Někdo strýmruje i na pětku, ale podle mne se prut zbytečně přetěžuje. Já vždy jedu se dvěma pruty a není takový problém dojít do auta prut vyměnit, dá se parkovat skoro všude blízko u vody.

Suchá:

Na sucho chytám se stejným prutem jako na nymfu ale bez prodlužovacích dílů, vlasec používám 0,14. Než zjemnit, to je lepší použít fluorocarbon a odmastit ho a naučit se chytat proti vodě a házet do oblouku. Ten pocit, když stojíte za sbírající kilovou rybou, hodíte to nad ní obloučkem, aby první plavala muška, vidíte toho delfínka a pak mu jí dáte se nedá popsat slovy 🙂

Podběrák

Myslím, že je šetrné i k rybám používat podběrák, výrazně se tím zkracuje zdolávání.  Nezapomeňte, že rybu ohrožují mechanické poškození a zejména stres a laktát vzniklý ve svalech během zdolávání. Laktát se odbourává dýcháním a větší pstruzi mají malý poměr velikosti žaber ku svalovině, takže se jim to „vydýchává“ hůře a hrozí překyselení organismu a v horším případě smrt. Podběrák by měl mít průměr alespoň 40 cm, ideálně na magnet, magnet se dává na vrcholek hlavy podběráku a šňůra se upevňuje k rukověti a na pásek.

Přikládám pár fotek ze soboty.

(8)(18)