Čtenář Scanix nám poslal zajímavý komentář. Asi by se k němu měl vyjádřit hospodář. Osobně mám jen pár informací, které uvádím pod Scanixovým textem:

Mam jeste technicky dotaz, vysazuje se spolu s duhaky i nejaka bila ryba. Takove mnozstvi velkych ryb bude mit urcite negativni vliv na puvodni biotop. Mam na mysli tlouste, jelce obecne, podoustve, okouny a hlavne parmy, ktere byly v reviru celkem hojne. Obavam se, a nejsem zdaleka sam, ze diky silne potravni konkurenci a vetsimu tlaku predatoru, jako kormoranu a vyder, kteri se pres zimu soustredi na rybami hojny usek reky, maji prave parmy velice tezkou pozici. Jejich prirozena reprodukce je pak zastavena hltavymi duhaky uz po vykuleni pludku, jak chcete resit tenhle zjevny defekt u celorocne hajeneho druhu? Samozrejme s takovym provozem reviru vyvstavaji jiste i dalsi problemy, je zjevne, ze vyrazne ubylo potocaka, ktery se v reviru tez v minulosti vyskytoval velice hojne a nebylo obtizne ulovit kusy i pres 40 a 50 cm, od zahajeni provozu tohoto rezimu jsem subjektivne zaznamenal ubytek tohoto druhu. Na Vltavu 24 chodim lovit uz leta a druhym rokem jsem si poridil i rocni  povolenku, ale nektere postupy nechapu. Vysazovani jen velkeho poctu duhaku sice prilakaji masy lidi, touzicich po velkem a relativne snadnem ulovku, ale co pestrost a rovnovaha, ktera v reviru fungovala a predstavovala tak jiny stupen atraktivity pro rybare. Jsem rad, ze nahlizite na ochranu ostatnich druhu ryb podobne jako ja viz prispevek „Plevelné a „škodlivé“ ryby“, ale zjevne jsou pryc casy, kdy jsem na reviru lovil okouny pres 40cm a stiky 80-90+. Je opravdu markatni, jak malo poteru se pohybuje v ruznych usecich reky oproti minulym letum, to jsem jediny, kdo si vsima takovych rozdilu? Vedle duhaka se revir hemzi ostroretkou, taktez nepuvodnim druhem, ktery se zde zrejme vysazuje zrejme pro budouci vypusteni hlavatek,  jinak to opravdu nechapu…

FT: Do Vltavy 24 se pravidelně vysazují i další druhy ryb. V současném režimu je to podoustev, lipan, ostroretka a parma (pokud je k dispozici), celkem za cca 20 000 Kč ročně, které jsou hrazeny z financí za povolenky na tento revír. Uvažuje se o vysazení jesena. Tlouště a okouna za současného režimu není možné vysazovat, neboť na pstruhovce je to ze zákona nežádoucí ryba.

Parmy začal vysazovat Karel Křivanec již před zhruba 20 lety, proto zde každoročně několik parem 50-70 cm chytíme. Pokud by se zde třely, měly by tu být zastoupeny všechny věkové kategorie. V posledních letech se parmy objevují po celé Vltavě, loni byly uloveny i v Rožmberku a dokonce i ve Vyšáku. Úbytek potočáka souvisí spíše s tím, že sem nyní chodí více rybářů a velké kusy možná odnášejí. Ale na Boršov jsem chodil před změnou revíru také a že by zde bylo potočáků nějak moc, bych neřekl. Loni mi známý hlásil jednoho 50 cm nad rozbitým jezem – puštěn zpět.

Tlouště a proudníky zde chytám celkem pravidelně, nepřijde mi, že by výrazně ubývali. Podle toho, co mají ulovení duháci v žaludcích, se nezaměřují na lov rybiček, ale spíše na hmyz. Loni jsme to probírali s několika kamarády a nikdo v duhákovi nenašel rybičku.

Ohledně okounů by ses možná měl zeptat toho spravedlivého pána, který se loni řídil dle rybářského řádu a zapsal do úlovkového lístku 83! okounů.

Štik je méně, ale to je dobře pro všechny ostatní ryby. Ale pár se jich loni chytilo. Podle mého tu štika není příliš žádoucí.

Množství ostroretek může souviset se zimním otevřením jezů v ČB, protože Vltava v ČB je jich plná a možná vytáhly až sem. I když velká hejna tu byla vidět i před začátkem provozu trofejního revíru.

(0)(0)