Kamil Kuzba na Vltavě 24 - u těstárny

Když už to nikdo jiný neudělá, napíšu krátké shrnutí mých posledních vycházek v Boršově. Minulý týden za 5 hodin mezi hospodou a železňákem 3 duháci a 1 parma na prutě, vytáhl jsem jednoho duháka. Padací / trhací den. Večer duháci sporadicky sbírali až do tmy, ale neuměl jsem ty chytráky nachytat. Proti loňskému sběru to ale nebylo nic.

Včera jsem byl s Davidem Říhou od 14 do 18.30 dole pod železňákem a pak i u těstárny – opět chabý výsledek. David vytáhl 2 duháky a o dva přišel, já také dva a jeden mi spadl. Každý jsme měli malého potočáka, já ještě přidal tlouště ke 40, okouna, plotici a proudníka. Dobrý že tu máme tolik druhů, ale nejsou to zrovna mé cílové ryby. Sběr včera téměř nulový, suchou jsem ale zkusil – marně. Mušky, které fungovaly loni, letos moc nefungují. Možná je tu moc velký rybářský tlak, možná ty nové ryby ještě nemají hlad, možná je jich tu i méně než loni. Nevím. Ale mám pocit, že je to tu horší než loni a podstatně horší, než předloni.

Někteří byli včera úspěšnější – Vítek Misar 6 duháků, Robert Kovalčík 5 duháků a 7! parem. Našli dobré místo a zřejmě nasadili lepší mušky, než já s Davidem. Ale pamatuji si první rok, kdy se dalo chytit za půl dne 15-20 duháků a to nejen po vysazení.

Každopádně, ať mě třeba kamenují, připomenu můj názor na potřebu vyváženější obsádky. Letos se vysazovali duháci hodně velcí (45-65, i více cm) a zřejmě z jednoho zdroje (import?). To je samozřejmě dobré, že jsou tu velké ryby, ale za jednu překrmenou šedesátku (může mít i 3 kg) máte pět, možná sedm pětatřicítek (velké ryby jsou dražší).  Ideální by bylo kombinovat velké ryby s větším množstvím duháků velikosti 30-45 cm české produkce, kteří budou (snad) aktivnější.

A když už jsem se pustil do těch riskantních návrhů na vylepšení, možná by to chtělo i trochu větší aktivitu ze strany správce revíru, MO ČRS 1. Chápu, že mají na starost i další (a z hlediska počtu rybářů i atraktivnější) revíry, ale mám pocit, že péči o Vltavu 24 berou jako nutnou povinnost a zájem o zlepšení čehokoliv je slabý. Je to škoda, protože Vltava 24 díky speciálnímu režimu, poloze a charakteru má potenciál být jedním z nejlepších říčních revírů v ČR. Škoda, že tomu někteří z představitelů MO ČRS1 tak málo věří (můj názor). Chtělo by to prostě změnit postoj z „musíme“ na „chceme“. Pokud někomu křivdím, pokud někdo souhlasí, pokud má někdo návrhy na zlepšení – může reagovat v komentářích.

Franta Tobiáš

(0)(0)