Již předloni se řešil návrh, zda umožnit na Vltavě 24 celoroční rybolov. Jednoduché to není, protože doby lovu jsou stanoveny zákonem. Na pstruhovém revíru nelze místně povolit celoroční rybolov. Musel by se změnit režim revíru ze pstruhového na mimopstruhový. Omezení a pravidla lovu lze však stanovit místně. To znamená, že lze zachovat stávající pravidla lovu na Vltavě 24 i v případě, že tento revír bude zapsán jako mimopstruhový. Proběhla o tom i jednání a dokonce hlasování a návrh neprošel asi o jeden hlas, přesné informace má hospodář Milan Hladík. Podotknu, že většina hlasujících na revíru nechytá a jejich zájem o změnu je nízký. Udělal jsem  anketu, kde můžete vyjádřit svůj názor na tento návrh a tím jej podpořit pro případné další jednání.

Osobně jsem pro. V zimě, pokud to počasí dovolí, rád zajdu na ryby. Nemyslím si, že by to v Vltavě 24 v Boršově mohlo nějak vážně uškodit. V době, kdy se ryby třou, lze řeku hájit – ale tloušti, okouni a bílé ryby se třou většinou v květnu a červnu, tedy v době, kdy je i pstruhová voda otevřená (květen, červen). Takže přirozenou obsádku řeky zimní brození zřejmě neohrozí. Potočáci a lipani se v Boršově určitě netřou.

Zimní návštěvy rybářů by mohly prospět v boji s kormorány – tito predátoři jsou sice stále drzejší, ale lovit v blízkosti rybáře v řece si snad nedovolí. A také by byl přehled o tom, zda v zimním období, kdy řeka běžně není rybáři navštěvována, nedochází k pytláctví.

Financování případného předzimního vysazení by se dalo řešit zvláštní „zimní“ povolenkou, aby nebylo nutné zvyšovat cenu běžné roční povolenky i těm, kteří v zimě nechodí. Nebo v zimním období prosinec – březen vydávat jen denní povolenky. Ale i pokud by se nevysazovalo nic navíc, byl by tento revír v zimě pro mnoho rybářů zajímavý.

Svůj názor prosím vyjadřujte v anketě
(v pravém sloupci), nebo pište do komentářů.

V Rakousku se na několika revírech s obsádkou pstruhů a lipanů loví celoročně, namátkou Traun, Salzach, Mühlheimer Ache a jistě mnoho dalších, o kterých nevím. Ryby zde hájí pouze v době, kdy se skutečně třou. A přesto ryby v těchto revírech prosperují v počtech a velikostech, o kterých se nám zatím může jenom zdát. Samozřejmě je tam kvůli vysoké ceně povolenek menší rybářský tlak. Ale kolegové z Rakouska si mohou vybrat: dám za denní povolenku na Traun 60 EUR a mám možnost chytit několik lipanů 45-50 cm, nebo dám 15 EUR a budu se snažit najít slušnou rybu na méně rybnatém Salzachu v Salzburku. Mají možnost si vybrat.

Na jihočeskou povolenku máme za 56 EUR na rok k dispozici 53 „pstruhových“ revírů. Skvělé. Ale na co, proč? Byli jste někdy na Bolíkovském, Černovickém, Chotovinském, Košínském, Jíleckém, Martinickém, Peklovském nebo Pohořském potoce? Asi ne, pokud nechcete zbytečně trápit 15 cm potočáčky a lipánky. Když se peníze za povolenky rozpliznou do zarybnění všech těchto pro rybolov téměř zbytečných revírů (které by měly být spíš hájené a sloužit jako líhně ryb) je výsledkem to, že skoro nikde, kromě Vltavy a Malše nejsou ryby, které by mělo rozumný smysl chytat. Přiznejme si, že většině z jihočeských rybářů by stačila právě ta Vltava a Malše (popř. stojáky Květoňov, Malče, Soběnov). Ostatní revíry jsou minoritní a pokud by se ze seznamu vyškrtly, 90% rybářů by to asi nevadilo. A těch pár místních by si jistě rádo koupilo levnější povolenku od místního svazu jen na revír, na který opravdu chodí. Z toho vyplývá řešení: prodávat povolenky na jednotlivé revíry, případně jejich soubory a ocenit je podle kvality, charakteru a zarybnění revíru. Nevěřím tomu, že je to v brzké době realizovatelné. Ale věřím, že je to cesta, po které má smysl jít.

(0)(0)