Protože jsem nikdy moc nebyl na kolektivní sporty, a taky proto, že chytám vlastně celý rok, zahajovací ráno jsem vynechal. Prvního (a další tři) letošního duháka v ČR  jsem si chytil už v neděli před zahájením na MP revíru Štilec, v zimě jsem byl párkrát v Rakousku a Itálii a zachytal jsem si pěkně, takže jsem nebyl na zahájení tak natěšený, jako v zimě abstinující kolegové.

Na oblíbený Boršov jsem se zajel podívat až před polednem. Čekal jsem, že rybářů už bude méně, ale pod mostem jich bylo asi pět a nad mostem ještě více, vesměs třpytka a streamer. Voda byla dost velká, asi 25 cbm a nepříliš čistá. Moc se mi do toho nechtělo. U hospody chytal Pusťa a hlásil dva duháky a pár sivenů. Navázal jsem nymfy (streamer mě poslední dobou moc nebaví), párkrát hodil ze břehu u hospody, vytáhl pět sivenů a rozhodl se jet na Vyšák, kde tekla menší voda. Než jsem tam dojel, pustili 20 kubíků. Nevím, jaký má tohle hejbání s průtokem smysl, skoro mi to přijde jako naschvál, protože další dva dny teklo 9 bez výkyvů.

Chytal jsem necelé dvě hodinky pod Rožmberkem v zatáčkách – 3 potočáci, 3 duháci, jeden pěkný 40 jel se mnou a jako bonus dva velcí tloušti cca 42 a 47 cm z hlubokého tahu. Pak jsem ještě zajel zkontrolovat Zlatou Korunu, kde jsem zůstal až do konce. Rybářů tu bylo dost, ale ryba se chytit dala. Vytáhl jsem jich asi 10, hlavně menší duháky a siveny, plus pár tloušťů a proudníka na sucho, protože pod mostem dokonce posbírávali. Většího nic.

Na Boršov jsem se dostal ve čtvrtek odpoledne a od 3 do 8 h. chytil na nymfu 9 duháků a dva mi spadli. Jeden byl větší asi 58 cm, ostatní 40-50 cm. Plus velkého tlouště asi 50 cm nad E55, pár menších a proudníka. Duhácí jsou pěkní a celkem při síle. Vypadá to, že struktura ryb bude lepší, než loni, kdy chyběly středně velké exempláře. Ty 40-50 jsou na „takové to běžné chytání“ ideální, vydrží v řece déle, naučí se sbírat z hladiny a hlavně se jich za stejné peníze vysadí víc, než těch 60-70 cm 2-3 kg monster. Přestože je Boršov uváděn jako „trofejní revír“, měl by to být především bohatě a pestře zarybněný revír. Pokud někdo považuje před týdnem vysazenou sedmdesátku duháka za cenný trofejní úlovek, nic proti tomu, ale já to tak nemám. Neměly by tam být jen velké ryby, to by byla blbost a loni, kdy byly ryby hodně velké (ale bylo jich málo) se to prokázalo. Nejvíce se mi líbila předloňská sezóna, kdy bylo v Boršově mnoho středních duháků 40-45 cm kteří postupně zdomácněli, mezi nimi pár monster a řeka žila. Možná letos pomohou i siveni, pokud vydrží a nezmizí neznámo kam, jak se už párkrát stalo.

Pokud je to letošní vysazenec, klobouk dolů, krásná ryba

Pustil jsem ho

Někteří vysazenci bojovali jak o život

Při zahájení asi dostaly ryby pěkně do těla, takže teď moc brát nebudou… Lepší to bude, až se zabydlí, trochu se rozprostře tlak rybářů a bude menší voda.

Ještě bych rád zopakoval pár postřehů k nesmyslnému „jemnému chytání“, které možná zapadly v komentářích. Chytáte na revíru, kde se můžete potkat s duhákem až 80 cm, 4 kg a parmou 85 cm. Většina duháků má 45 a více cm. Nepoužívejte zbytečně slabé náčiní a vlasce. Trháním, případně dlouhým zdoláváním ryby poškozujete nebo zabíjíte. Zjednodušeně, pokud taháte duháka déle než 5 minut a nebo utrhnete každou třetí rybu, něco je špatně. Zní to drsně, ale pro rybu je lepší ji vyrvat smykem v půlminutě, než ji čtvrt hodiny „šetrně“ zdolávat a pustit polomrtvou vstříc proudu. Ale chápu kolegy, kteří mají velkou rybu na prutě poprvé a zdolávají ji opatrně a pomalu. V tom případě je potřeba zhodnotit, zda není lepší rybu zabít a skončit, než takto utrápit další. Dovolím si napsat pár doporučení vycházející z mých zkušeností. Začátečníci a ti, kteří chytají na tvrdší pruty, si dvě až čtyři setinky přidají.

Na strýmra prut 5-7, vlasec 0,18-0,25
Na nymfu prut 4-5, vlasec 0,16-0,18
Na suchou prut 4-5, vlasec 0,14-0,16 

Pavlu Moravcovi gratuluji k parmě na strýmra a držím palce při dalším zlepšování péče o Vltavu 24.

Napište někdo něco, jinak nebudete mít co číst!

 

(0)(0)