Každoročně se téměř každý potká s pohlublou, oploutvenou a poměrně nevýrazně zbarvenou rybou. Zpravidla se jedna o rybu vysazenou nejpíš v předchozí sezóně či na počátku sezóny, kdy ryba spotřebovala své energetické zásoby z dob granulového krmení, ploutve jí dorostly a byla nucena přejít na přírodní potravu povětšinou v podobě hmyzu. Pokud jsem kdy odnesl od vody takovouto rybu, nikdy jsem v jejích utrobách nenašel ani stopy po rybce jen zbytky hmyzích schránek a drobné kamínky či části vodní vegetace.


Bojovný loňský duhák...


A ještě trochu akce...


Nevzdává se bez boje...


Dobojováno, štíhlý tvar a dorostlé ploutve, pěkná ryba z proudů...

Je však otázkou, zda je vůbec možné, aby vysazené ryby přežívaly více sezón; i přes relativně dobrou úživnost řeky je zde opravdu velký predační tlak. Kromě několika rodinek vyder, které občas zvědavě proplují kolem v těsné blízkosti, jsou to hlavně kormoráni, kde někteří se nezdržují pouze přes zimu, ale objevují se na revíru i během celého roku. V neposlední řádě je to právě velký rybářský tlak a opětovně lovení ryb, které jim ubírá na síle a ryby se částo vysílené k smrti pouštěji do proudů, kde jsou pak smýkány po kamení, poraní se, zaplísní a hynou, což se občas projeví jako nevábně vyhlížející „travnaté miniostrůvky“ objevující se tu a tam ve spodních partií revíru či navazujícího MP.

Jak už tady mnohokráte kolegové uvedli, používejte dostatečné vybavení, aby zdolávání ryby mohlo být silovější a rychlé a při pouštění ryby zpět, měla ryba dostatek sil, na další působení v revíru. Ověřte si, co snese vaše vybavení předem a zbytečně neprodlužujte zdolávání velkých ryb. Zrovna tak se vyhněte muchlání ryb do směšně malých podběráků, lépe rybu jen přidržet rukou a odháčkovat. Především ryby nedrďte v suchých dlaních, pokud možno je nevytahujte na břeh, v případě, že si rybu nechcete ponechat. Pokud si tedy uděláte krásnou fotku ryby na břehu, pak už si rybu ponechte, nebo rybu vyfoťte alespoň v mělké vodě či položenou na vlhké dlani nad vodou.


Kolegy důhák 53cm, který odjel s ním domů...

Často jsem světkem toho, jak ryba obalená listím či pískem je nešetrným způsobem vhozena zpět, je třeba si uvědomit, že pstruh má šupiny jemné, snadno opadávají a zvláště v teplejší vodě pak ryba může podlehnout na následky takto nešetrného zacházení.


Vyhyblý duhák, s polamanými ploutvemi a zakaleným zrakem, jaký má význam pouštět takovouto rybu?!

Doporučení na závěr, pokud už se vám při zdolávání či následné manipulaci ryba poraní, vezměte ji a ukončete lov, nemá cenu upřednostňovat sobecky svou chuť lovit na úkor prospívání ryb v revíru.

Petrův zdar a mnoho úspěchů a krásných zážitků od vody…

(0)(0)